Yanında 2 kişi istihdam eden işverene bir işçi de devletten

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işsizlere staj imkânı tanıyan 'İşbaşı Eğitim Programları' kapsamında, sigortalı en az 2 kişi çalıştıran işyerlerinde 1 kişinin istihdamını sağlayacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uygulamadan yararlanmak için stajyer olarak alınacak kişinin İŞKUR'a kayıtlı, 15 yaşından büyük ve öğrenci olmaması gerekiyor.

İŞKUR İl Müdürü Recep Öcal, işsizliğin giderilmesi çalışmaları kapsamında açtıkları meslek edindirme kurslarının yanı sıra işsizlere yönelik çalışmaların da devam ettiğini söyledi.

Kurumun sigortalı 2 kişi çalıştıran işverenlere sunduğu imkânlardan bahseden Öcal, "Yanında en az 2 sigortalı çalıştıran işveren, okula devam etmeyen ve 15 yaşından büyük 'stajyer' çalıştırırsa maaşı ve sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. 6 ay boyunca haftada en fazla 45 saat çalıştırılabilecek stajyerler için kurum, sigorta primlerini ödeyip, günlük 25 lira ödeme yapıyor." dedi.

Söz konusu projenin Yozgat'ta işsizliğin giderilmesi noktasında çok önemli olduğunu vurgulayan Öcal, "İlimizde işsizlik oranı geçen dönemde yüzde 12 civarındaydı, şuanda ki verilere göre yüzde 8 kadar düşürmüş bulunmaktayız. İnşallah bu yılın sonunda yüzde 5'lere düşüreceğiz. İşçi alımı konusunda Sayın Çalışma Bakanımızın basında da açıkladığı gibi iki işçi çalıştıran işverenlerimize bir işçi de İŞKUR'dan diyoruz. 10 kişiye kadar bir kişi, 100 kişiye kadar 10 kişi yani onda bir işçi çalıştıranlara onda bir oranında biz işçi gönderiyoruz. Bu işçilerin maaşlarını iş kur ödüyor. SSK primlerini İŞKUR ödüyor. Günlük 25 lira haçlık veriyoruz. Onun dışında da SSK'sını iş kazasını meslek hastalığını biz yatırıyoruz. 6 ay boyunca işverenimizle bu işçi çalışıyor, orada bir meslek öğreniyor. 6 ayın sonunda işveren ve işçi anlaşırsa çalışmaya devam ediyor. Anlaşamazlarsa 6 ay sonunda bu anlaşma son buluyor. Bu projenin hayata geçirilmesi için işverenimizden herhangi bizim istediğimiz zorlayıcı bir belge yok. Sadece son 3 aylık SSK hizmet dökümünü bize getirmeleri yeterli. Yozgat'taki işsizliği önlemek için işverenlerimizi İŞKUR'a bekliyoruz." diye konuştu.

Yozgat'tan 3 firmanın bu projeden yararlanmak için başvurduğunu söyleyen Öcal, diğer işverenleri de bu imkândan yararlanmaları için kuruma beklediklerini kaydetti.

Öcal, "İşverenlerimiz bu avantajlardan yararlansınlar. Şu ana kadar ne yazık ki 3 firma bize müracaat etti. Biz de bu firmalara 15 kişi gönderdik ve şuanda çalışıyorlar. Bu sayının daha fazla olması gerekiyor. Yozgat'ta istihdamın artırılması için, işsizliğin önlenmesi için meslek edindirme kurlarımız ve diğer çalışmalarımız da devam ediyor. Bu kapsamda bu ay itibariyle 950 kişiye meslek edindirme kurslarına başlattık. 15 meslekte, tüm işsizleri iş kura bekliyoruz. Hem para vereceğiz, hem de sertifika vereceğiz. Bu fırsatı işsizlerimizin iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Kaynak bakımından da her hangi bir sıkıntımız yok. Bu yüzden işverenlerimizi kurumumuza bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber